Aan het werk met praktijkverklaring (I): Zjeremai vindt zijn draai in de bouw

Sommige medewerkers leren liever door te doen dan door met de neus in de boeken te zitten. Werknemers zonder startkwalificatie kunnen met een praktijkverklaring aantonen dat ze over bepaalde competenties beschikken. Zo kunnen ze makkelijker een baan vinden. In een drieluik lichten we deelnemers uit die via een praktijkverklaring aan het werk gingen.

In deel 1: Zjeremai Schoevers, die via Stichting Haagbouw zijn draai heeft gevonden bij bouwbedrijf EVS. 

Zjeremai Schoevers kijkt uit het raam van een vakantiehuisje in Hellevoetsluis. Terwijl hij de verte in tuurt, zegt hij: ‘Weet je wat het is? Ik hoef geen ander beroep meer. Ik doe dit nu al twee maanden en ik vind het nog steeds leuk. Dat gevoel heb ik bij mijn eerdere banen nooit gehad.’

Elke dag ander werk

Die ochtend is de 25-jarige Zjeremai vanuit Rotterdam naar de Spaansepolder gefietst. Elke ochtend verzamelen de medewerkers van bouwbedrijf EVS hier. Eerst koffie, dan een uitleg van de klus van die dag. En dan het busje in. Vandaag ging de rit dus naar Hellevoetsluis, waar een vakantiehuisje volledig gerenoveerd wordt. Zjeremai brengt isolatie aan. ‘Maar ik heb bij EVS ook al bekistingen gelegd, gesloopt, gegraven en gipswandjes geplaatst. Ik vind alles leuk. Elke dag is anders. Daar hou ik van. Bij eerdere banen deed ik elke dag hetzelfde werk. Niks voor mij.’

Zoektocht naar droombaan

Zjeremai groeide als zoon van Nederlandse ouders op in Portugal. Nadat hij daar zijn middelbare school afrondde, kwam hij op zijn zestiende definitief naar Nederland. Omdat school “niet helemaal zijn ding” is, zocht hij werk. Bij een bedrijf dat zelfklevende etiketten verkocht, werd hij na twee ziekmeldingen ontslagen. Stratenmaker, horecamedewerker en orderpicker bleken ook niet zijn droomberoep. Slopen beviel wél, maar door een gebrek aan werk én een ontbrekend rijbewijs moest hij weg. ‘Ik had best mijn beroep willen maken van slopen. Maar meerdere sloop- en bouwbedrijven namen me niet aan, omdat ik geen rijbewijs heb. Het voelt niet fijn om afgewezen te worden.’

Van bijstand naar praktijkverklaring

Intussen was hij al in de bijstand beland. Na drie jaar wilde hij daar maar al te graag uit. Dus meldde hij zich aan voor de webinar van de Pilot ontwikkeling uniforme praktijkverklaring. Met Peter van Gent van Stichting Haagbouw klikte het. Na een positief gesprek volgde hij bij Haagbouw met succes de opleiding tot timmerman. Na een half jaar sleepte Zjeremai zijn praktijkverklaring in de wacht. Niet veel later kon hij via Haagbouw – dat Zjeremai in dienst nam – bij EVS aan de slag.

Elke dag iets nieuws leren

‘Bij Haagbouw voelde ik me geen nummer, zoals bij sommige andere werkgevers,’ vertelt Zjeremai. ‘Ik werd en word goed begeleid door Peter en voel me serieus genomen. Ook bij EVS heb ik het goed naar mijn zin. Elke dag leer ik weer iets nieuws. Een technische handeling, maar ook spreekwoorden en uitdrukkingen. Ik zuig alles op. Soms zit ik ’s avonds allerlei plaatjes van gereedschappen op te zoeken, zodat ik leer hoe die allemaal heten. Dan kan ik de dag erna beter mijn werk doen en de jongens helpen.’

Tóch een opleiding

Weer tuurt Zjeremai uit het raam. Dan zegt hij: ‘Ik zit zelfs al naar cursussen en opleidingen te kijken. ik wil meer leren over economie, wiskunde en taal. Zodat ik mezelf kan ontwikkelen en misschien ooit voor mezelf kan beginnen in de bouw. Dat ík vanuit mezelf iets wil leren, dat zegt wel iets. Ik weet nu al: ik wil de rest van mijn leven in de bouw blijven werken!’