Aan het werk met praktijkverklaring (II): Sulaiman metselt met een grote glimlach

Sommige medewerkers leren liever door te doen dan door met de neus in de boeken te zitten. Werknemers zonder startkwalificatie kunnen met een praktijkverklaring aantonen dat ze over bepaalde competenties beschikken. Zo kunnen ze makkelijker een baan vinden. In een drieluik lichten we deelnemers uit die via een praktijkverklaring aan het werk gingen. In deel 2: Sulaiman Saheed Taiwo, die snel als metselaar aan de slag hoopt te gaan.

‘Al bel je me midden in de nacht, ik kan zo een muurtje voor je metselen.’ Sulaiman Saheed Taiwo zegt het met een grote glimlach, maar hij is bloedserieus. Metselen is wat hij kan. Hij deed het tien jaar lang in Nigeria, totdat hij geen werk meer kon vinden en zijn moederland verliet. Op zoek naar werk belandde hij eerst in Spanje. Uiteindelijk besloot hij om naar Nederland te komen, waar hij nu ruim drie jaar woont.

Metselen is een vak

Ook in Nederland wil Sulaiman, woonachtig in de Rotterdamse wijk Lombardijen, graag metselen. ‘Ik wil echt graag aan het werk als metselaar. Eerder heb ik in Nederland productiewerk gedaan, maar daar werd ik niet blij van. Ik kan iets dat lang niet iedereen kan. Metselen is echt een vak. En het is een functie waaraan veel behoefte is in Nederland, zo hoor ik van iedereen.’

Sulaiman metselt


De kunst afkijken

Het verhaal van Sulaiman laat zien waarom praktijkverklaringen zo waardevol zijn. In Nigeria had hij maar beperkt de mogelijkheid om naar school te gaan, dus een BBL-opleiding volgen is voor hem lastig. ‘Het onderwijssysteem in Nigeria is anders. Als je daar geen geld hebt, kun je geen onderwijs volgen,’ vertelt Sulaiman. Als ongeschoolde jongen moest Sulaiman dus andere manieren verzinnen om geld te verdienen. De kunst van het metselen keek hij af bij vakmannen in zijn woonplaats. ‘Dát is mijn manier om te leren. Ik kijk heel goed hoe iemand iets doet. En dan kan ik het zo nadoen.’

Ouders trots maken

De praktijkverklaring is het bewijs dat Sulaiman zijn vak verstaat en bepaalde competenties beheerst die nodig zijn in de praktijk. Inmiddels is hij in dienst bij Haagbouw, dat hem gaat detacheren bij een bouwbedrijf. Maar eerst hoopt Sulaiman deze zomer zijn inburgeringscursus af te ronden. Zodra dat is gebeurd, mag hij officieel de arbeidsmarkt op. ‘Dan is het voor mij makkelijker om een baan te vinden,’ besluit de Rotterdammer. ‘Als ik ga werken, ga ik meer geld verdienen. Met dat geld kan ik beter voor mezelf zorgen. Maar ik wil ook graag voor mijn ouders zorgen, die het in Nigeria niet breed hebben. Ik wil ervoor zorgen dat zij minder stress hebben en beter kunnen eten. Met een baan als metselaar in Nederland maak ik mezelf én mijn ouders trots. Ik ben erg dankbaar voor de kansen die ik hier tot nu toe heb gekregen!’

Lees ook deel 1 van deze serie: Zjeremai vindt zijn draai in de bouw