De derdejaars vmbo-leerlingen van de Portus Julianaschool in Rotterdam-Zuid hadden op maandag 3 oktober een wel hele leuke ‘les’. De Logistieke Roadshow, een landelijk evenement bedoeld om leerlingen te enthousiasmeren voor de sector transport en logistiek, kwam namelijk langs op hun schoolplein. Door middel van spellen en puzzels leerden ze op een praktische manier over transport en alles daaromheen. ‘Zo zou ik elke dag wel logistiek willen hebben!’, riep de enthousiaste Noah (14) tijdens een van de opdrachten.
‘Sneller op die bakfiets! Tijd is geld!’, klinken de aanmoedigingen vanaf de zijlijn. Of de leerlingen het horen is de vraag, want alle groepen zijn geconcentreerd bezig met hun opdracht. Bij het bakfietsspel wordt het meest gelachen. De leerlingen moeten daar om de beurt naar een kast met pakketjes fietsen. Via een walkietalkie geven ze elkaar instructies. Vervolgens moeten ze met het juiste pakketje naar de juiste voordeur rennen. De grootste logistieke uitdaging blijkt het besturen van de bakfiets zelf, wat soms zorgt voor grote hilariteit.
Aftrap door wethouder Versnel
Het evenement bij de Portus Julianaschool was de officiële opening in de regio Rijnmond, hoewel de Roadshow al een week onderweg was. Wethouder Tim Versnel (Werk & Inkomen) en Gabby Delhaas van Sectorinstituut Transport en Logistiek openden de Roadshow met een korte toespraak en een luide toeter vanuit de Roadshow-truck.
Tot en met 7 oktober rijdt de Logistieke Roadshow rond in regio Rijnmond om meer dan 1.000 leerlingen kennis te laten maken met de sector transport en logistiek. Door heel Nederland gaat het om 6.000 leerlingen, verdeeld over 100 scholen. De aanleiding voor dit initiatief is het personeelstekort in de sector door onder andere vergrijzing van het huidige personeel.

Niet vies of zwaar
Decaan Patricia van Neerven is blij dat de Roadshow bij haar school is. ‘Alles wat dóen is, is fijn voor de leerlingen. Ze zitten in de derde klas van het vmbo, dus ze beginnen nu met oriënteren op hun carrière. Ik hoop dat ze hiermee een beter idee krijgen van wat de sector transport en logistiek inhoudt. Wat mij opvalt is dat we zo dicht bij een van de grootste havens ter wereld zitten, maar dat leerlingen er weinig voor kiezen daar te werken. Ze denken dat het vies en zwaar werk is, of alleen voor mannen.’
Zwaar en vies zijn de opdrachten van de Logistieke Roadshow zeker niet. Uitdagend wel. Het lukt niet alle teams om uit de escape room te komen. En ook sommige pallet-puzzels komen niet op tijd af. Opvallend detail: het team dat bestaat uit alleen maar meisjes haalt in totaal de meeste punten.
Beter beeld
De spellen vallen in de smaak bij de leerlingen. Dit is natuurlijk veel leuker dan een gewone les. Het doel van de Logistieke Roadshow is dat leerlingen enthousiast worden voor de sector. Als leerlingen bewust kiezen voor een andere sector is dat uiteraard ook goed; dan kiezen ze in ieder geval bewust. Dat is waar het Leerwerkakkoord hen bij wil helpen. Hoe ervaren de kinderen het zelf? Helpt de Logistieke Roadshow de leerlingen bij het maken van een beroepskeuze? Emma (13) zegt hierover: ‘Ik heb nu wel een beter idee van het werk, maar ik denk niet dat ik erin ga werken. Ik weet het sowieso allemaal nog niet zo.’ Leander (15) is overwegend positief. ‘Ik ga er wel meer over nadenken. Ik vind het leuk dat het zo’n duidelijk doel heeft: alles op tijd naar de goede plek brengen.’