Bijzonder werk en een onbetaalbaar gevoel

Een baan in de kunst

De kunst- en cultuursector in Rotterdam is uniek. Voor zowel wereldberoemde kunstenaars als nationale artiesten en lokaal talent is de stad een creatieve hotspot. Voor en achter de schermen zijn er prima carrièreperspectieven. Brenda Cumaunang zet daarom het werk in de sector namens Rotterdam Culturele Basis (RCB) in de spotlight. “Of het nu een museum, theater of muziekpodium is. Als je daar aan mag meebouwen in je eigen stad, dan is dat toch fantastisch?”

RCB is een samenwerking tussen De Doelen, Theater Rotterdam, Luxor Theater, Theater Zuidplein, Museum Boijmans van Beuningen, Maritiem Museum, Kunsthal en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Brenda is HR-manager van concertgebouw De Doelen, maar ook voorzitter van deze ‘club’. Ze koos zelf heel bewust voor de sector. “Kunst en cultuur is altijd al een drijfveer geweest. Als ik een orkest hoor repeteren in de grote zaal… dat gevoel is onbetaalbaar.”

HR-beleid met ballen

Vanuit hun maatschappelijke rol en in het kader van het Leerwerkakkoord MKB, waar de sectoren Toerisme & Horeca onderdeel van uitmaken, gaan de acht organisaties voor een HR-beleid met ballen. “Geen lange beleidsstukken, maar een plan op twee sheets. En dan gewoon doen.” Concreet? Talentontwikkeling stimuleren om de kleinere cultuurorganisaties in Rotterdam vooruit te helpen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een detentieverleden makkelijker in dienst kunnen nemen. Zo ook mensen met een migratieachtergrond of carrièreswitchers. “Zo helpt de Gemeente Rotterdam ons om Syrische vluchtelingen te werven en te jobcoachen om het tekort aan technici voor licht en geluid op te lossen. Ook het Grafisch Lyceum, die de vakkennis doceert, is hierbij aangesloten.”

Hospitality

Er is ook veel behoefte aan hospitality-werknemers. Om de aanwas van studenten voor dit vakgebied een boost te geven, worden momenteel de krachten gebundeld met Koninklijke Horeca Nederland (regio Zuid-Holland), MKB Rotterdam Rijnmond, Gemeente Rotterdam en de Rotterdamse Hotel Combinatie. “We zijn een gastvrije stad, ook bewoners verdienen een hoge mate van gastvrijheid. Daar is veel in te doen.”

Make it happen!

Wat maakt een baan in de kunst- en cultuursector zo interessant? “Kunst- en cultuur verbindt. Het is mensenwerk”, vertelt Brenda. “Het is niet voor niets ‘Rotterdam, make it happen!’ Elke organisatie heeft zijn eigen verhaal. De programmering, de sfeer van een gebouw, daar begint het. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden. Denk bij musea aan een baan als suppoost, restaurateur of horecamedewerker. Bij theaters en podia heb je veel te maken met events. Denk aan banen als hospitality, financieel, bedrijfsvoering, marketing, fondsenwerving, marketing en sales, IT, programmeurs, producenten en projectleiders en accountmanagers. Maar ook podiumtechniek, licht en geluid, horeca, logistiek, floor managers, duty managers, gebouwen- en facilitair beheer.” Binnen kaders kun je in veel functies out of the box gaan. Er wordt altijd goed gekeken naar motivatie en potentie. Zo is er een voorbeeld van een marketeer, die ook heel graag de programmering en organisatie van popmuziek in wil. “Ook daarin wisselen we als RCB onderling uit. Ik vind dat je moet doen waar je gelukkig van wordt. Doorgroeimogelijkheden en een leven lang leren hebben we hoog in het vaandel.”