Er is een tekort aan vrachtwagenchauffeurs; in de komende jaren is er behoefte aan instroom van 7000 chauffeurs. Het tekort is groot en verschilt per regio. Om extra vrachtwagenchauffeurs te werven in de regio’s waar deze tekorten het grootst zijn – zoals in Rotterdam-Rijnmond- organiseert het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) – een van de partners van het LWA Transport, Logistiek, Personenvervoer en Binnenvaart (TLPB)- samen met de sociale partners uit de sector een voorlichtingsbijeenkomst op 26 oktober in de Kuip.
Flinke lesgeldsubsidies en baangarantie; de sector in actie
De sociale partners in de sector willen de krapte op de arbeidsmarkt aanpakken. Dit doen ze met een gezamenlijke aanpak die onder andere bestaat uit het aanbieden van aantrekkelijke regelingen zoals de lesgeldsubsidie en het organiseren van regionale initiatieven ondersteund met landelijke acties. Daarnaast helpen ze bedrijven in het werven vanuit de eigen netwerken.
Waarom chauffeur worden
Wat maakt het beroep van vrachtwagenchauffeur interessant en hoe krijg je meer mensen geïnteresseerd in de sector? Chauffeurs geven aan dat ze de vrijheid, zelfstandigheid, baanzekerheid en de afwisseling belangrijk vinden. Dat spreekt een brede groep mensen aan. Om een overstap naar de sector makkelijker te maken en het lesgeld voor de opleiding geen drempel te laten zijn, is er een flinke vergoeding beschikbaar. Een werknemer hoeft maximaal 15% van het lesgeld voor de opleiding Chauffeur Beroepsgoederenvervoer zelf te betalen. En met een baangarantie in het vooruitzicht zal de overstap nog makkelijker worden. Via de link Ikwordvrachtwagenchauffeur.nl kun je vast een kijkje nemen.
Ervaar de wereld van transport en logistiek op 26 oktober
Op 26 oktober a.s. is er een voorlichtingsavond: Ikwordvrachtwagenchauffeur.nl over werken in de sector transport en logistiek. Mensen krijgen letterlijk de mogelijkheid een kijkje te nemen; ze kunnen meerijden op een vrachtauto, deelnemen aan een reactiespel, met een VR-bril ‘zelf rijden’, praten met mensen die de overstap al hebben gemaakt en in gesprek met STL om te kijken of de sector iets voor hen is. Daarnaast kunnen ze direct kennis maken met werkgevers uit de regio.
Leerwerkakkoord en de samenwerking
Vanuit het Leerwerkakkoord hebben we een nauwe samenwerking met de sector en zijn we betrokken bij deze voorlichtingsbijeenkomst. Zo worden kandidaten van het UWV uitgenodigd voor deze avond om hen te informeren en inspireren. Ook bieden we de mogelijkheid om mensen die er tijdens deze avond achter komen dat werken in de transport en logistiek niets voor hen is in gesprek te gaan over andere mogelijkheden. Adviseurs vanuit het LeerWerkLoket (LWL) en het Regionaal MobiliteitsTeam (RMT) nemen hen mee in de kansen en mogelijkheden voor opleidingen en werk in de regio voor andere sectoren. Zo gaat er niemand de Kuip uit zonder een gesprek over zijn of haar werk- en opleidingskansen in de regio Rotterdam-Rijnmond!