erVAARdag Binnenvaart: de beste manier om te ontdekken

De Binnenvaart is net als veel andere sectoren op zoek naar mensen; iedereen met de juiste mentaliteit, vaardigheden en opleiding is welkom om over een carrière in de Binnenvaart in gesprek te gaan. Zowel schoolverlaters, zij-instromers en mensen die geen momenteel geen werk hebben.

Binnenvaart: wat is dat eigenlijk voor sector?

De vloot bestaat uit ongeveer 8.000 schepen. Deze schepen zijn goed voor bijna 20% van al het vervoer in Nederland. Er werken 19.000 mensen in de binnenvaartsector (cijfers 2020). Er worden verschillende ladingen vervoerd. Dat betekent dat er ook verschillende schepen zijn. Denk onder andere aan droge lading, tankschepen, containerschepen, maar ook personenvervoer (van pont tot cruiseschip) hoort hierbij. Werknemers wonen en werken op het schip; twee weken op en twee weken af. De banen aan boord zijn: matroos, schipper en kapitein; van vmbo-opleiding matroos tot MBO 4 als kapitein.

Werken in de binnenvaart

Ook in de binnenvaart is er volop ruimte voor instroom. De komende jaren zal – onder andere door groei van het vervoer over water en pensionering – dit oplopen tot wel 9.000 vacatures. Het is dan ook belangrijk dat mensen weten wat werken in de binnenvaart is. Iedereen ziet wel eens een binnenvaartschip op het water, maar welke banen zijn er dan? Wat moet je hiervoor kunnen? Wat doe je de hele dag? Verveel je je niet aan boord?

erVAARdag

Om geïnteresseerden en ook degenen die kandidaten kunnen voordragen te laten ervaren wat het werk inhoudt, zijn de erVAARdagen bedacht. In de arbeidsmarktregio Rotterdam Rijnmond heeft de eerste erVAARdag voor bemiddelaars (zoals UWV, recruiters, jobcoaches) op 15 juni plaatsgevonden. Het was een feest om op zo’n mooie, zonnige dag kennis te maken met werken op het water. Door deze actieve manier van kennisontwikkeling is het voor bemiddelaars duidelijker geworden wat het werk inhoudt. Zo kunnen zij kandidaten nog gerichter interesseren voor deze mooie sector. Mocht jij meer willen weten over werken in de binnenvaart neem dan eens een kijkje bij wereldvandebinnenvaart.nl.