Havenwerkers leren innoveren op de Sociale Innovatie Academie

Zes Rotterdamse havenwerkers van Vopak, ECT en Hutchison Ports Delta II hebben in maart hun opleiding afgerond aan de Sociale Innovatie Academie. Dankzij het lesprogramma ‘Sociale Innovatie in de Haven’ zijn zij nu aanjagers van vernieuwing op de werkvloer. 

De opleiding past bij de Leerwerkakkoord-pijler ‘Van werk naar werk’. In september 2022 start een volgende leergang, waarvoor geïnteresseerden zich al kunnen aanmelden.

Trots namen de zes havenwerkers op donderdag 10 maart hun certificaat in ontvangst. Dat gebeurde tijdens een feestelijke uitreiking, waarbij een deel van hun collega’s aanwezig was. Daarvoor presenteerden de deelnemers hun ideeën voor sociale innovatie. De reacties waren positief. ‘Het project dat ik op de leergang heb uitgewerkt is door Vopak echt omarmd,’ zegt maintenance coördinator Ricardo. Technical administrator Benthe: ‘Je leert anders te werken met hetzelfde of zelfs een mooier resultaat.’

Ondernemers van eigen idee

De leergang Sociale Innovatie in de Haven bestaat al sinds 2011, maar werd in 2021 in een geheel nieuw jasje gestoken. Het is nu onderdeel van de Sociale Innovatie Academie, die in 2021 werd opgericht door dr. Niels van der Weerdt. De academie is een impactonderneming binnen de Erasmus Universiteit en biedt op maat gemaakte lesprogramma’s voor diverse sectoren. Uitgangspunt is dat medewerkers ondernemer worden van hun eigen idee. Zeventig procent van alle verbeterideeën komt namelijk van de werkvloer. Operationele medewerkers en leidinggevenden zijn cruciaal voor innovatie en slimmer samenwerken. De Sociale Innovatie Academie helpt werkgevers om dat talent te ontketenen en duurzaam vernieuwingsvermogen op de werkvloer te realiseren.

Van werk naar werk

Dat sluit aan bij de Leerwerkakkoord-pijler ‘Van werk naar werk’. In deze pijler werken we toe naar een structureel en duurzaam systeem voor een leven lang ontwikkelen in onze regio. Dit omdat de wereld én de beroepen veranderen. De arbeidsmarkt vraagt in toenemende mate flexibele en breed inzetbare professionals, met de juiste vaardigheden. We hechten er waarde aan dat werkgevers inzetten op om- en bijscholing ‘on the job’.

Lesdagen, workouts en workshops

De leergang Sociale Innovatie in de Haven bestaat uit drie elementen. Tijdens lesdagen wordt dieper ingegaan op de inhoud, waarna nieuwe inzichten kunnen worden toegepast in de praktijk. De workouts zijn gericht op actief werken aan persoonlijke vaardigheden. Tijdens de workshops helpen innovatiecoaches deelnemers hun verbeteridee te realiseren. Daarbij worden ze begeleid door docent Jan Hoetmer, de meest ervaren ideeëncoach van Nederland. Volgens de principes van design thinking formuleren deelnemers een concrete onderzoeksvraag, verdiepen ze zich in behoeften van collega’s en brainstormen over oplossingen waarmee werd geëxperimenteerd in hun werkomgeving. 

Bedrijfsbezoeken

Alle onderdelen van het programma vinden plaats op locaties in de haven. Ook worden bedrijfsbezoeken gebracht aan koplopers op het gebied van sociale innovatie. Zo werd tijdens de afgelopen editie het Rotterdamse metaalbedrijf Aldowa bezocht; bekend van de binnengevel van de Markthal. De leergang Sociale Innovatie in de Haven kenmerkt zich door kleine klassen; er kunnen maximaal achttien deelnemers meedoen. Bovendien werken alle deelnemers in de haven of industrie. Daardoor kunnen onderling eenvoudig ervaringen worden uitgewisseld.

Meer weten over de leergang Sociale innovatie in de haven? Op de website vind je meer informatie over het inhoudelijke programma, de gevraagde inspanning en de kosten. Ook vertellen deelnemers in korte video’s over hun ervaringen.