Een nieuwe start met een nieuwe baan in een onbekende sector. Er zijn maar weinig mensen die dat aandurven. En toch is het niet zo eng. Want stel nou dat je vooraf alvast een inkijkje krijgen in het nieuwe vakgebied. En een opleiding. En goede begeleiding. Zouden ze het dan aandurven? En als ze dan ook nog de zekerheid van werk en salaris krijgen? Ja, dan durft bijna iedereen het wel aan om als zij-instromer in een onbekende sector aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld in de bouw, zo bleek tijdens een recente LWA Experience.
LWA Experience Bouw
Het Leerwerkakkoord (LWA) organiseerde op donderdag 23 februari samen met Haagbouw de LWA Experience Bouw. Tijdens dit evenement leerden de aanwezige kandidaten in een ochtend heel veel over werken in de bouw. Ze leerden wat ervoor nodig is en wat er van hen verwacht wordt. Na de theorie gingen de kandidaten ook zelf aan de slag. In de werkruimte bouwden ze hun eerste project, een houten gereedschapskist. Waarbij ze werden geholpen door andere leerlingen die al langer meelopen. Zo maakten ze kennis met de plek waar zij straks misschien ook hun vak gaan leren.
Vakmensen klaarstomen voor werk in de bouw
Olaf Polders is directeur van Haagbouw. Het is zijn ambitie om zoveel mogelijk vakmensen in de bouw aan het werk te krijgen. Dat is ook de opdracht die Haagbouw bij de oprichting veertig jaar geleden meekreeg van de bouwsector. En het is de reden waarom Haagbouw nauw samenwerkt met de gemeente, het UWV, Techniek College Rotterdam en verschillende bouwbedrijven.
Samen bieden ze de zij-instromers een zogeheten BBL-leerwerktraject aan, waarbij de kandidaten vier dagen per week werken en één dag naar school gaan. In sommige gevallen werken de kandidaten vijf dagen en volgen ze avondonderwijs. Na ongeveer twee jaar halen de meesten hun MBO2-diploma en hebben ze een flinke berg waardevolle werkervaring in hun nieuwe vakgebied. Dat deze aanpak werkt, blijkt uit de cijfers. Negentig procent van de kandidaten vindt via dit traject zijn of haar nieuwe vaste baan. En dat is precies wat de LWA Experience Bouw zo waardevol maakt.
‘We willen de kandidaten graag laten zien hoe mooi het werken in de bouw is,’ zegt Haagbouw-directeur Olaf Polders. ‘Hoe trots de bouwvakkers, timmerlieden en metselaars zijn op hun werk. Werk dat misschien wel honderd jaar blijft staan. De bouw heeft een moeilijk imago omdat het werk zwaar en onbereikbaar lijkt, maar dat is onterecht. En dat maken we duidelijk tijdens deze Experiences.’
Paul en Elif
Paul en Elif zijn twee deelnemers aan de LWA Experience. Paul heeft in het verleden gewerkt als meubelmaker en heeft dus al affiniteit met de bouw. De opleiding heeft hij misschien niet nodig. Maar de begeleiding en het feit dat hij bij een passend bouwbedrijf geplaatst wordt, spreken hem erg aan. Misschien wil hij in de toekomst toch nog een andere tak van sport
beoefenen. Zich bijvoorbeeld specialiseren in metselen of tegelzetten. En dan is die opleiding opeens wel weer heel nuttig.
Elif werkte in het verleden al mee in het aannemersbedrijf van haar man. Dus ook zij kent de sector. Waarom ze naar de LWA Experience kwam? ‘Omdat ik vanuit het UWV verplicht werd.’, vertelt ze lachend. Maar die verplichting was eigenlijk wel goed, omdat dat ervoor zorgde dat ze nieuwe mogelijkheden ontdekte. En hoewel ze er niet op zit te wachten om opnieuw de schoolbanken in te duiken, vindt ze de structuur en begeleiding die Haagbouw biedt wel heel interessant.
Springplank
De LWA Experience Bouw trekt veel mensen met ervaring in de bouw aan. Toch heeft niet iedereen die ervaring. Dit is ook helemaal niet nodig. Want het vak leren de kandidaten op school en in de praktijk op de werkplaats. Hierdoor is deze LWA Experience de perfecte springplank voor werkzoekenden die iets nieuws willen doen. En die met de juiste begeleiding open staan voor een nieuwe start in een onbekende sector.