Nieuwe energie voor de bouw succesvol

Ger Wolfs (Techniek College Rotterdam) helpt jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan in de bouw en techniek in combinatie met een opleiding. ‘Het geeft een kick te zien dat het lukt.’ Het project ‘Nieuwe energie voor de bouw’ is succesvol, met een flink hoger resultaat dan gepland.
‘Er is een schreeuwend tekort aan mensen in de bouw en techniek én we willen jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen,’ aldus Ger Wolfs. Het Techniek College Rotterdam, de Rabobank, Woonstad en gemeente Rotterdam sloten in september 2019 een overeenkomst af. Dit project is onderdeel van het LWA Bouw en Techniek en slaan twee vliegen in één klap. 
53 jongeren
Het doel: minimaal 40 jongeren begeleiden naar werk en als het lukt in combinatie met scholing. Ger: ‘De teller staat nu op 53 jongeren, waarvan het merendeel bij een bedrijf aan het werk is én bij het Techniek College Rotterdam een bijpassende opleiding volgt.’ De bijvangst is dat 10 jongeren voltijd terug naar school en 2 jongeren voltijd aan het werk zijn. 
Tomeloze energie
Met ruim 30 jaar ervaring in het onderwijs weet Ger precies welke paden de jongeren kunnen bewandelen. Behalve veel kennis en een groot netwerk beschikt hij over tomeloze energie. Aan het begin van het project vroeg hij zich alleen af: Waar haal ik de jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt vandaan? ‘Dat bleek bij het Jongerenloket te zijn, waar de mensen me ongelofelijk hebben gesteund.’
VertrouwenBedrijven van het eerste uur die jongeren aan het werk zetten, zijn Willems VGO en Breman woningonderhoud; anderen volgden. Ger blijft zich inzetten om meer bedrijven te betrekken. De coronacrisis leek niet voor problemen te zorgen, maar het plaatsen van jongeren gaat inmiddels wel iets moeilijker. ‘Dat is vooral het geval als een bedrijf mij nog niet goed kent. Daarom steek ik tijd in het opbouwen van een band en vertrouwen.’
Onderliggende problemenSinds augustus 2020 heeft Ger er een collega (Patty de Vries) bij die kennis en ervaring heeft in de zorgstructuur. ‘We doen alles 100% samen, zij ziet beter wat onderliggende problemen zijn waar de jongeren mee te maken hebben. Zij kent de wegen om hen daarbij te helpen. Zoals het zorgen voor hun kinderen tot een dak boven hun hoofd en het omgaan met schulden.’
VervolgGer wil in 2021 graag door met Nieuwe energie voor de bouw. Het is nog wel een uitdaging om de financiën rond te krijgen, maar hij heeft het volste vertrouwen dat het gaat lukken. 
Bedrijven waar jongeren vanuit Nieuwe Energie aan het werk zijn of binnenkort aan het werk gaan: Willems VGO, Breman woningonderhoud, Beers elektrotechniek, Mudde bouw, BAM, Haagbouw, Techniek Nederland, Woonbron, Croon Wolter & Dros, Schildersvakschool, Profeperty, Haagbouw en Rijnmondbouw.