Officiële lancering Leer Praktijk Centra in Rotterdam-Zuid

Niet voor iedereen is de stap naar betaald werk gemakkelijk. In een Leer Praktijk Centrum krijgen mensen die drempels ervaren de kans om werkervaring op te doen. Dinsdag 15 februari vond de officiële opening plaats van Leer Praktijk Centrum Carnisse. Wethouder Moti (Werk en Inkomen) was aanwezig. Het is al het zesde Leer Praktijk Centrum op Zuid.

De Leer Praktijk Centra zijn een initiatief van programma Samen voor Zuid (onderdeel van Nationaal Programma Rotterdam Zuid). Omdat het aantal werkzoekenden in Rotterdam-Zuid hoger is dan de rest van Rotterdam, is geld vrijgemaakt voor extra investeringen. Samen voor Zuid besteedt dit geld bijna allemaal aan méér tijd en aandacht voor werkzoekenden. De Leer Werk Centra vervullen hierin een belangrijke rol.

Voor iedereen toegankelijk
De Leer Praktijk Centra zijn voor iedereen toegankelijk, ongeacht iemands achtergrond. Deelnemers kunnen ervaring opdoen in bijvoorbeeld schoonmaak, catering, groenvoorziening en receptie. Tijdens het traject krijgen deelnemers ondersteuning van een vaste werkcoach en een werkbegeleider van de sociaal ondernemer. Deelname duurt maximaal twaalf maanden, maar vaak veel korter. Elke drie maanden wordt beoordeeld of het traject nog passend is, of dat de deelnemer kan uitstromen naar betaald werk.

Sociale en sterke wijk
Niet alleen deelnemers worden via een Leer Praktijk Centrum geholpen. De hele wijk profiteert mee. Er worden meer activiteiten georganiseerd en meer contacten gelegd. Deelnemers leren meer wijkbewoners kennen. Dat draagt bij aan een sociale en sterke wijk.

Samenwerkingsverband
Eind 2020 ontstonden de Leer Praktijk Centra als pilot vanuit een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, Woonbron, MKB Rotterdam Rijnmond en meerdere Rotterdamse sociaal ondernemers. In september 2021 zijn de Leer Praktijk Centra officieel gestart.

Als Leerwerkakkoord dragen we de Leer Praktijk Centra een warm hart toe en we verbinden dit dan ook met onze partners.

Locaties Leer Praktijk Centra

Er zijn inmiddels zes Leer Praktijk Centra. Mogelijk komen hier nog meer locaties bij.

  • Carnisse: Nancy Zeelenbergflat, Bevelandsestraat 30
  • Tarwewijk: Cultuurwerkplaats Tarwewijk, Cillershoekstraat 1
  • Feijenoord: Rotterdamse Munt, Rosestraat 200
  • Beverwaard: IJsselburghflat, Schinnenbaan 130
  • Feijenoord: Huis van de Wijk De Dam, Persoonsdam 142
  • Hillesluis: Hillevliet 90


Er is ruimte om samen te werken. Stuur bij interesse of vragen een e-mail naar LPCWI@rotterdam.nl. Een medewerker van gemeente Rotterdam neemt dan contact met u op.

Of kijk op www.rotterdam.nl/leerpraktijkcentrum.