Presentatie kennissessie

Op weg naar een stimulerend leerklimaat: een taak van medewerker én werkgever

Het Platform Kennisdeling Leven Lang Ontwikkelen organiseerde afgelopen donderdag 16 juni 2022 alweer haar elfde kennissessie. Deze editie, gehouden in een zonovergoten RDM-loft studio, stond in het teken van het thema ‘Loopbaan APK voor iedereen’. De organisatoren van het Platform Kennisdeling, dat verbonden is aan het Leerwerkakkoord, lieten verschillende experts aan het woord om hun licht op het thema te laten schijnen. Een verslag van een leerzame middag.

Marianne Vennik is HR-manager van de Hendrik Veder Group en deelt haar ervaringen over hoe leren en blijven ontwikkelen vast onderdeel van de organisatie wordt. “Wil niet iedere organisatie dit”, vraagt ze zich retorisch af. Maar dan, doe het maar eens. De praktijk is weerbarstiger, weet Vennik. Ze schetst het ideaalbeeld om van een regulerend leerklimaat – verplichte cursussen, vaak klassikaal en traditioneel van inhoud – toe te groeien naar een exploratief leerklimaat, waarin medewerkers initiatief tonen, verantwoordelijkheid nemen en kennis delen.

Exploratief leerklimaat maakt organisaties weerbaar

In tijden van crisis zijn bedrijven met een exploratief leerklimaat veel weerbaarder dan bedrijven met een regulerend leerklimaat. De Hendrik Veder Group probeert op verschillende manieren dit gewenste leerklimaat te creëren, waaronder het ontwikkelen van een Learning Management System. Daarin kan stimulerend leeraanbod worden opgenomen. De volgende stap voor Vennik is om ook het management en de leidinggevenden te betrekken bij het stimuleren van het leerklimaat binnen de organisatie. En om goede voorbeelden de volle aandacht te geven; die werken als een vliegwiel voor leren binnen een organisatie.

Wie is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de medewerker?

Maud Hoefnagels is eigenaar van Fast Forward houdt zich als consultant zo’n twintig jaar bezig met de blijvende ontwikkeling van medewerkers. Ook zij vindt dat het management en de leidinggevenden betrokken moeten zijn bij de leerontwikkeling van een medewerker. “Natuurlijk, een medewerker moet eigen regie nemen, maar niet alleen de medewerker is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de medewerker. Ook de organisatie is verantwoordelijk.” Want, zo redeneert Hoefnagels: “De kracht van een organisatie, dat zíjn de medewerkers.”

Gesprek kennissessie

Het goede gesprek

Het is daarom belangrijk het goede gesprek met elkaar te voeren. Zo bleek uit een praktijkcase van Hoefnagels: “De medewerkers van een organisatie zagen op tegen leren, omdat zij opzagen tegen het schoolse. Maar toen benadrukte het management dat leren veel breder is dan een cursus: het gaat erom dat medewerkers zich blijven ontwikkelen, en dat kan op allerlei gebieden zijn.”

Investeer in kennis

Dan behandelt Maud Hoefnagels het vooroordeel: als ik als ondernemer investeer in kennisontwikkeling, dan lopen mijn medewerkers weg naar de concurrent. “Een veelgehoord argument”, hoort Hoefnagels in de praktijk. Ze draait de redenering liever om: als je niet investeert in kennisontwikkeling, trek je geen goede mensen aan. “De nieuwe generatie medewerkers vraagt om een leerklimaat, echt!”

Het Leerwerkloket

Voor ondernemingen die het leerklimaat in hun bedrijf willen stimuleren, is er al best veel in de regio. Het Leerwerkloket Rijnmond is er een voorbeeld van. Sonja van der Molen en Harry Nuys van het Leerwerkloket vertellen erover. Het Leerwerkloket Rijnmond is een onafhankelijk samenwerkingsverband tussen onderwijs, UWV en de gemeente om te stimuleren dat mensen zich een leven lang blijven ontwikkelen.

MijnLeerwerkloket: een loopbaan APK voor iedereen

Van der Molen en Nuys hebben een online platform laten ontwikkelen voor medewerkers en werkgevers: MijnLeerwerkloket. Via een persoonlijke inlog doorlopen gebruikers een onboarding proces. Drie vragen hierin zijn cruciaal: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Eenmaal ingevuld krijgen gebruikers goede opties voor banen, werkgevers én voor opleidingstrajecten. Bovendien legt het platform de persoonlijke skills en talenten bloot. Voor werkgevers zijn de uitkomsten eveneens interessant: zij zien duidelijk welke talenten een medewerker bezit. Werkgevers die op zoek zijn naar budget wijst Van der Molen op een aantal stimuleringsregelingen: het Rotterdam Scholingsfonds, RMT-crisisgelden en het STAP budget. Van der Molen en Nuys adviseren er graag over. Ze besluiten: “Want geld, dat is er genoeg, dat is het probleem niet. Dus investeer blijvend in kennisontwikkeling!”

Wil je de kennissessie terugkijken? Dat kan via de volgende link: https://www.livevanuitdeloft.nl/kennissessie-leerwerkakkoord-16-juni-2022-loopbaan-apk-voor-iedereen/

Bij inspiratie en verdieping op dezelfde pagina vind je nog andere boeiende informatie over het behandelde onderwerp.

Werksessies Leven Lang Ontwikkelen

In september 2022 starten we met nieuwe groepen voor werksessies Leven Lang Ontwikkelen. Wil je, op basis van een scan, actief aan de gang binnen je eigen organisatie met de leercultuur en ontwikkelagenda? En wil je hierover in gesprek met andere werkgevers? Wij verwelkomen werkgevers/ HR- en opleidingsprofessionals graag in de werksessies. Drie bijeenkomsten van elk 2 uur, concreet aan de slag, leren van elkaar en van experts en als resultaat een actieplan voor LLO in je eigen organisatie. Dat is wat wij kosteloos bieden.
Meer informatie en aanmelden via https://www.leerwerkakkoord.nl/agenda/