Primeur in Het Kasteel: ‘Ik word vrachtwagenchauffeur’ mét BBL-informatieavond

In het ‘Kasteel’, het stadion van Sparta Rotterdam, werd op dinsdag 15 november een instapavond georganiseerd voor iedereen die meer wil weten over het werk als vrachtwagenchauffeur. Zij konden op deze avond ontdekken of dit werk daadwerkelijk bij hen past. De inloopavond was onderdeel van de stadiontour van het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL), dat door het hele land instapavonden organiseert.

Waarom instapavonden?

De krapte is ook in de sector transport en logistiek enorm. In de komende jaren is er behoefte aan instroom van liefst 10.000 chauffeurs. Alleen in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn er in oktober 2022 1.391 openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs, zo becijferde het UWV. Het aanbod van kandidaten blijft ook in deze sector achter. Kandidaten die willen instromen, kunnen dit doen met een flinke subsidie op het lesgeld en met de zekerheid van een baan. Op de instapavonden horen ze meer over deze mooie mogelijkheden.

Instappen bij ‘Het Kasteel’

Op het programma stond een presentatie van voormalig coureur Tom Coronel, de bekende vloggende vrachtwagenchauffeur Martijn Kuipers en een zij-instromer. Zij vertelden over hun ervaringen als vrachtwagenchauffeur, waarbij er veel mogelijkheid was voor interactie. Met name de aanwezigheid van de ervaringdeskundige zij-instromer was waardevol; aanwezigen die twijfelen over de stap konden hem zo gerichte vragen stellen, omdat hij zelf de stap heeft gezet naar het vak van verwachtwagenchauffeur.

Mee op de vrachtwagen

Er was ook een Banenmarkt, waarop een flink aantal werkgevers gesprekken aangingen met mogelijke kandidaten. Daarnaast waren er verschillende activiteiten. Zo konden aanwezigen meerijden op een vrachtwagen om het gevoel hiervan meteen te ervaren. Voor de kandidaten die graag wilden bespreken of zij geschikt zijn voor het vak, was er de mogelijkheid om een eerste selectiegesprek te voeren. Van de 120 geïnteresseerden die de avond bezocht hebben, werd met 50 een eerste selectiegesprek gevoerd.

Nieuw: BBL- informatieavond

In Rotterdam was voor het eerst gekozen om naast de instapavond ook een voorlichtingsbijeenkomst te houden voor vmbo’ers en hun ouders. Aan de andere kant van het Sparta-veld vertelden BBL (Beroepsbegeleidende leerweg) leerlingen zelf over hun ervaringen met de opleiding. Ook waren hier werkgevers aanwezig en konden potentiële mbo-leerlingen in gesprek met praktijkopleiders, leerbedrijven en adviseurs van STL. Ook zij konden meerijden op een vrachtwagen; in het echt of in een simulator. Door deze avond hoopt de sector leerlingen te interesseren in een vervolgopleiding in de transport en logistiek.

Rotterdam Rijnmond en de instapavonden

Vanuit het Leerwerkakkoord hebben we intensief contact met STL. Onder andere op het gebied van zij-instroom, statushouders en BBL. Dat maakt dat we met elkaar hebben gekeken hoe we deze avond voor de regio nog betekenisvoller konden maken. Vanuit de gedachte ‘niemand gaat zonder perspectief de deur uit’, stonden zowel het UWV, het Werkgeversservicepunt Rijnmond (WSPR) als het Leerwerkloket met een stand op de Banenmarkt. Zo konden we mensen helpen die meer wilden weten of vragen hadden – over onder andere subsidiemogelijkheden, opleidingsmogelijkheden, hoe hun uitkering staat in relatie tot de opleiding, mogelijkheden voor werken in een andere sector. Zo verlieten ook zij met perspectief en een vervolgafspraak het Kasteel.