Stagetekorten succesvol teruggebracht: maar actie blijft nodig!

Stages en leerbanen zijn een belangrijk onderdeel van de beroepsvoorbereiding van mbo-studenten. Door de coronapandemie is daar een groot tekort van ontstaan. Met een actieplan is het tekort aan stageplekken het afgelopen jaar met bijna 4.000 teruggebracht. Ook zijn er ruim 1.200 leerbedrijven bij gekomen.

Het actieplan is een samenwerking van mbo-instellingen, het bedrijfsleven, SBB (landelijk samenwerkingsverband beroepsonderwijs en bedrijfsleven), de gemeente Rotterdam en het Leerwerkakkoord. Deze samenwerking is succesvol gebleken. Het tekort aan stages en leerbanen in de regio Rotterdam-Rijnmond is teruggebracht van 5.500 in november 2020 naar 780 in juli 2021. Er werden bovendien ruim 1.200 nieuwe leerbedrijven aangetrokken, waardoor het stage-aanbod is versterkt.

Inventieve vormen van praktijkleren
Om die tekorten terug te dringen, zijn inventieve vormen bedacht om praktijkleren ondanks de beperkingen mogelijk te maken, zoals duo-stages en priklocaties als tijdelijke leerbedrijven. Daarnaast zijn methodieken ontwikkeld om op afstand te begeleiden en om aspirant-leerbedrijven digitaal te beoordelen voor erkenning.

Gemeente Rotterdam actief deelnemer
De gemeente Rotterdam heeft als een van de partners actief ingezet op stages binnen de eigen organisatie. Dat is gelukt. Er zijn in 2021 1.175 stageplaatsen aangeboden. Dat is 7,2 % van de totale personeelsbezetting. Inmiddels is de stageperiode voor 2022 gestart.

Blijvende inzet nodig: doe mee met online inspiratiesessie op 22 februari
Een blijvende inzet is noodzakelijk. Want de mbo-stagiairs van nu zijn de medewerkers van morgen! Daarom wordt door het samenwerkingsverband Stage010 op 22 februari een online inspiratiesessie georganiseerd. Het doel van dit online evenement is om bedrijven en onderwijs met elkaar in verbinding te brengen om samen na te denken over het nieuwe werken en de plaats en mogelijkheden van de student op stage daarin. 

Aanmelden kan via Aanmelding online inspiratiesessie (office.com)