Verwondering voor de haven helpt in carrièrekeuze

Wanneer mensen een betere voorstelling hebben van wat er in de Rotterdamse Haven gebeurt, dan wordt kiezen voor een carrière in de haven ook makkelijker. Want werken in de haven gaat verder dan sjouwen en sjorren. Dat iedereen er een mooie, uitdagende loopbaan kan hebben, weten nog te weinig mensen. Hier is zeker nog winst te behalen.

Mensen hebben meer beeld nodig bij de Rotterdamse haven en het werk dat er is, vindt Michiel Breijs, manager van het Educatief Informatiecentrum Mainport Rotterdam (EIC). In samenwerking met partners als gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en verschillende bedrijven verzorgt EIC lessen en excursies om de haven te beleven. “Zo willen we onder andere de jeugd in alle schooljaren de haven laten ervaren”, legt hij uit. “Wanneer we met een bus een bedrijf bezoeken, dan zien ze eerst hekken, pijpen, buizen, vaten en tanks. Wij vertellen dan dat de grondstoffen voor sportschoenen daar worden gemaakt. Deze worden vervoerd naar Taiwan, waar de producten in elkaar worden gezet. Om daarna weer op de boot in containers terug te komen. Vervolgens vinden ze weer hun weg naar de winkels, waar jij en ik ze kunnen kopen.”

De wereld erachter

Breijs vindt het belangrijk om kinderen, maar ook volwassenen, zich te laten afvragen waar alles vandaan komt. “Het lijkt zo vanzelfsprekend dat we spullen hebben, maar het besef van de wereld die erachter schuil gaat is er niet. Terwijl dát belangrijk is om een standpunt in te nemen over die wereld én om te laten zien dat het een wereld is waarin je kunt werken. Verwondering kan ervoor zorgen dat je ergens voor kiest.”

Startpunt: talent

Samen met Jonna Wiersma van JINC, een organisatie die jongeren helpt om keuzes te maken voor de toekomst, verzorgde hij tijdens de Wereldhavendagen op vrijdag 2 september in LantarenVenster de workshop ‘Werken in de Rotterdamse haven – word een held!’. Het doel ervan was om een sneak peek van het werk in de haven te geven en de ongeveer vijftig studenten in de zaal na te laten denken over hun eigen talenten. “Je bepaalt je eigen toekomst door goed te kiezen. En dat begint bij jezelf: wat vind je leuk, wat kan ik en wat wil ik. Dan ben je een held!”, aldus Jonna. Een thema dat overigens goed aansluit bij het binnenkort te lanceren HavenLeerwerkBanen-project, dat vanuit het Leerwerkakkoord Haven is ontstaan. Hierbij kunnen jongeren en jongvolwassenen na een korte bootcamp direct aan de slag in de haven, met een baan die bij hun talenten past.

Zaadje

Tijdens de workshop kregen de studenten vanuit van eigen belevingswereld inzicht in hun talenten en werd de vertaalslag gemaakt naar banen in de haven. Hier en daar ging er een lampje branden. Maar een half uur workshoppen is kort om een heuse carrière- of denkswitch naar de haven te overwegen. De studenten in de zaal, waarvan het leeuwendeel de studie Hospitality volgde, waren een extra uitdagende doelgroep. “Ik ga niet in de haven werken”, antwoordden ze tijdens de rondvraag in de zaal. Op de vervolgvraag “waarom dan niet?” volgde: “nou, gewoon, ik vind het niet leuk. Ik zie mezelf daar niet werken”. “Maar waarom dan niet? Waar baseer je dat op?”, vroeg Jonna weer. De meesten hadden daarna geen verklaring. Een van de studenten verduidelijkte nog wel dat hij dan niet meer vaak genoeg zou kunnen sporten. Want die ploegendiensten, die zag hij niet zitten. “Maar er zijn ook genoeg 9-tot-17-banen hoor”, legde Breijs uit. “Ik heb de hele wereld gezien, dankzij mijn werk in de haven”, voegde een havenwerker in de zaal eraan toe. Je zag de jongen toen wel even denken. Misschien is er toch nog een klein zaadje geplant.