Werken in de horeca

“In de horeca is voor iedereen een plek”

Thom van Zanten

De liefde voor het vak kreeg hij met de paplepel ingegoten. Thom van Zanten, mede-eigenaar van Thoms en Brewdog in Rotterdam en bestuurder bij Koninklijke Horeca Nederland, glundert zichtbaar als hij spreekt over een vroege jeugdherinnering. Aan de hand van zijn vader liep hij op vierjarige leeftijd al geregeld een rondje in zijn zaak Villa Kakelbont aan de Oude Haven. “Mijn vader had dan soms de hele nacht gewerkt en in de ochtend mocht ik dan ook even een kijkje nemen, nog voor de schoonmakers er waren. Die magische sfeer van zo’n zaak heeft me nooit losgelaten. Toen wist ik al, dit wil ik ook.”

Hij besloot na de middelbare school dan ook niet geheel verrassend naar de hotelschool te gaan, maar die opleiding maakte hij niet af. “Ik wilde de horeca in de praktijk ervaren.” En zo werkte hij zich onder meer via banen als afwashulp en barman, steeds verder op in de branche. Met hard werken, veel doorzettingsvermogen en hulp van zijn vader, schopte hij het tot mede-eigenaar van Thoms en Brewdog.

Doorgroeimogelijkheden

Toch heeft hij spijt dat hij zijn opleiding niet heeft afgemaakt. “Het is een goede basis, waar je de rest van je carrière profijt van hebt. Tijdens een opleiding kun je proeven wat er mogelijk is binnen een bepaald vakgebied. Want een vak, dat is het echt. Of je nou een carrière in de hotellerie, in een café of in een sterrenrestaurant ambieert: een diploma vergroot je kansen. En zo’n papiertje helpt je ook om doorgroeimogelijkheden optimaal te benutten.” Die doorgroeimogelijkheden zijn er in de horeca in overvloed. “In onze zaken werken mensen die begonnen zijn als afwashulp en nu onderdeel zijn van het management. Als je de juiste skills hebt dan worden die in de horeca echt gezien.”

Teamgevoel

Maar welke vaardigheden zijn nou eigenlijk belangrijk in dit vakgebied? Van Zanten legt de parallel met een voetbalteam. “Het is heel belangrijk om te weten dat je dit werk samendoet. Het teamgevoel dat moet je samen creëren. Op de drukke avonden loop je met zijn allen harder.” En, daarbij is het essentieel dat je sociaal bent en goed met mensen kunt omgaan, vervolgt hij. “Zowel met je collega’s als met de gasten. Heel veel andere vaardigheden kun je in de praktijk leren. Maar dat je een teamspeler bent is voor mij essentieel. Dat is de basis voor een goede sfeer en een leuke werkdag.”

Alle culturen komen hier samen

Want dat is uiteindelijk waar het omgaat, dat je met plezier naar je werk gaat. Van Zanten heeft dan ook waardevol advies voor mensen die nu niet gelukkig zijn in hun werk en in een andere branche werken. “Kom het werken in de horeca ervaren. Probeer het een jaar uit. Ik weet zeker dat het je niet zal teleurstellen. Hij benadrukt ook dat iedereen welkom is. “Dat is mede de charme van het vak. Hier is voor iedereen plek. Alle culturen komen hier samen. De horeca is een omgeving die echt verbroedert.”

Hogere lonen

Daarnaast zijn er ook een aantal positieve ontwikkelingen gaande in de branche, vertelt Van Zanten. “Met de stijgende prijzen, zijn ook de lonen nu gestegen. Dat is goede ontwikkeling en maakt een baan in de horeca ook aantrekkelijker.” Een andere belangrijke verandering is de uittrede van de oude horeca, zoals hij dit fenomeen noemt. “Daarmee bedoel ik 14 uur per dag werken en dat zes of zeven dagen per week. Dat is niet meer van deze tijd en zie je gelukkig steeds minder.” Van Zanten benadrukt dat werkgevers goed voor hun personeel moeten zorgen. “Dan zie je dat collega’s ook meer naar elkaar omkijken. Het personeel blijft het gezicht van een horecaonderneming en het is aan de ondernemer om ervoor te zorgen dat het personeel die verantwoordelijkheid met trots draagt.”

Memorabele momenten

Dat zijn collega’s ook naar hem omkeken ondervond hij aan den lijve toen zijn zaken vanwege corona tijdelijk dicht moesten. “We zijn toen in een grote hal tulpen gaan sorteren om bezig te blijven. Het verbaasde me dat toen iedereen voor mij klaar stond om te helpen. Daar heb ik echt een warm gevoel aan overgehouden.”

Of dit het meest memorabele moment uit zijn carrière is, durft hij niet te zeggen. “Dit was heel bijzonder, maar er zijn zo veel memorabele momenten in dit werk. Een ding weet ik zeker: als je je carrière in de horeca doorbrengt, kun je als je oud bent zonder enige twijfel zeggen dat je een memorabel leven geleid hebt.”