Schoonmakers in bioscoop

Zonder schoonmakers ligt Rotterdam-Rijnmond stil

De schoonmaakbedrijven verbonden aan het Leerwerkakkoord in de arbeidsmarktregio Rotterdam-Rijnmond vierden op woensdag 15 juni de Dag van de Schoonmaker. Een dag om het onmisbare werk van schoonmakers aan het voetlicht te brengen, te laten zien dat het een prachtig vak is en dat schoonmakers een belangrijke bijdrage leveren bij allerlei opdrachtgevers.

“Zonder schoonmakers loopt het ziekenhuis niet. Zonder schoonmakers kun je geen leuke film laten zien in een bioscoop. En zonder schoonmakers kan een e-commerce partij zijn pakjes niet op tijd bezorgen. Kortom, zonder schoonmakers ligt Rotterdam-Rijnmond stil. Schoonmaak is de basis en maakt mogelijk”, stelt Ben van der Veer. Hij is Manager Key Accounts bij Gom Schoonhouden, een van de schoonmaakbedrijven verbonden aan het Leerwerkakkoord. Gom (onderdeel van Facilicom) heeft haar hoofdkantoor in Schiedam.

Alle schoonmakers van Gom, Hago en Hago Zorg (beiden onderdeel van Vebego) en CSU vierden de dag volop mee. Van der Veer: “Met deze dag willen we branchebreed onze schoonmaaktoppers in Rotterdam-Rijnmond en in de rest van het land in het zonnetje zetten. Eigenlijk zou het, net als Vaderdag of Moederdag, natuurlijke elke dag een Dag van de Schoonmaker mogen zijn. Maar het is goed dat we er daadwerkelijk één keer per jaar bij stilstaan dat we in de schoonmaak belangrijk werk doen.”

Al vroeg op pad

Daarom ging Van der Veer al vroeg op pad de betreffende woensdag. Eerst naar de bioscoop Pathé, dichtbij voetbalstadion De Kuip, om in gesprek te gaan met zijn collega’s daar en hen een presentje te overhandigen. “Sommige collega’s werden emotioneel omdat ze blij waren dat hun verdiensten en inzet worden gezien en dat we daar waardering voor hebben. Die waardering is oprecht, want schoonmakers zijn niet degene die alleen de prullenbakken legen en een doekje over een tafel halen. Nee, dat is te simpel. Ze helpen in het ziekenhuis mee mensen beter te maken en in een logistiek centrum van een supermarkt helpen ze mee om op tijd je bestelling in handen te krijgen. Schoonmaak is altijd onderdeel van een groter geheel. Dat is juist het punt dat we vanuit Gom stevig willen benadrukken”

Team van schoonmakers


De Dag van de Schoonmaker werd gevierd terwijl schoonmakers zelf niet altijd houden van in de spotlights staan. Van der Veer: “Maar die waardering is ze zeer gegund. Vaak zijn ze de nuchterheid zelve. Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg. Daar tegenover staat dat we best ze voor hun belangrijke werk eens per jaar in het zonnetje mogen zetten.”

Na Pathé ging Van der Veer door naar achtereenvolgens retailer Bol.com en logistiek dienstverlener CEVA Logistics. “Ook daar vielen de waardering en het presentje, een snoeppot met hartjessnoepjes , in de smaak. Leuk was ook dat Bol.com ook zelf nog een cadeau had geregeld, in de vorm van een Tony Chocolonely-reep. Met daarop de zin Day of the cleaner, thank you for your hard work. Je merkt dat steeds meer opdrachtgevers inzien dat dit werk belangrijk is en de waarde van ‘schoon’ steeds belangrijker vinden . Dat was tien tot twintig jaar geleden veel minder. Toen wilde schoonmaak nog wel eens, heel onterecht, in het verdomhoekje zitten.”

Prachtige sector om in te werken

Van der Veer wijst erop dat de schoonmaak een prachtige sector is om in te werken. “We zijn dan ook blij met de werkzoekenden en studenten die we via het Leerwerkakkoord aantrekken. Dit is allereerst een vak dat altijd blijft bestaan en waarin we goede arbeidsvoorwaarden hebben. Het is een misverstand dat dat niet het geval zou zijn. Zeker met de nieuwe cao-schoonmaak betalen we meer dan branches zoals de horeca, catering of de supermarkt. Bij ons heb je diverse mogelijkheden om te leren en door te groeien. Van objectleider tot aan teamleider, regionaal manager of directeur aan toe.”

Jacco Vonhof, voorman van MKB-Nederland is ooit als glazenwasser begonnen en is eigenaar van schoonmaakbedrijf Novon. Van der Veer: “Dat is maar één van de voorbeelden. Er zijn er veel meer. Geen dag is hetzelfde in de schoonmaak en je kunt er snel een ontwikkeling doormaken. We zijn dan ook blij dat weook via de initiatieven binnen het Leerwerkakkoord, veel mensen een kans bieden in de schoonmaakbranche.”